Iris

Wat voor hypotheekvormen zijn er?

Tot 1 januari 2013 waren er zeer veel hypotheekvormen. De afgelopen 10 jaar was de aflossingsvrije hypotheek zeer populair. Daarmee los je niets van je hypotheeklening af. Dit was niet erg omdat de huizenprijzen toch wel stegen. Dit is de laatste jaren echter niet meer het geval.

De overheid heeft daarom per 1 januari 2013 nieuwe regels opgesteld voor hypotheekvormen en de daaraan gekoppelde hypotheekrenteaftrek. Als je gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek kun je nu nog maar kiezen uit twee hypotheekvormen. De standaard looptijd van een hypotheek is 30 jaar.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek wordt de lening/hypotheek met een vast bedrag per maand afgelost. Per maand betaal je een bedrag aan rente en aflossing. De rente wordt berekend over de nog openstaande schuld. In het begin (als de lening nog hoog is) betaal je meer hypotheekrente. Later betaal je steeds minder rente omdat je tegelijk per maand aflost. Je schuld wordt steeds minder dus je hoeft ook steeds minder rente te betalen. Aan het einde van de looptijd is de hele lening afgelost.

Annuïteiten hypotheek
Bij een annuïteiten hypotheek betaal je gedurende de looptijd een vast bedrag per maand. Dit bedrag verandert dus niet in de loop van de jaren zoals bij een lineaire hypotheek. In het begin van de looptijd bestaat het bedrag voornamelijk uit rente en een klein deel aflossing. Deze verhouding verandert naarmate de tijd vordert. Op het einde van de lening betaal je vooral aflossing en weinig rente. Aan het einde van de looptijd heb je dan de hele lening afgelost.

Categories: Hypotheek,Wonen.