Iris

Wat is een tweetrapstestament?

Sinds de uitzending van Radar in 2010 is de tweetrapsmaking (tweetrapstestament) bij veel mensen bekend. Een tweetrapsmaking betekent dat je twee keer over jouw nalatenschap kunt beschikken. Je kunt namelijk bepalen naar wie de nalatenschap in eerste instantie gaat en ook in tweede instantie. Bijvoorbeeld eerst naar de langstlevende partner en als hij/zij overlijdt naar de kinderen.

Waarom tweetrapsmaking?
De reden voor het maken van een tweetrapsmaking is om het betalen van erfbelasting uit te stellen. Als de nalatenschap eerst naar jouw partner gaat is de kans groot dat hij/zij geen erfbelasting hoeft te betalen vanwege de grote vrijstelling (€ 603.600,-). Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als al het vermogen in het huis zit (in de stenen zit).

Voordelen tweetrapsmaking:

  • geen beslag op geldmiddelen van de langstlevende na overlijden partner;
  • geen rentebetaling aan belastingdienst over afgedragen belastingbedrag;
  • de langstlevende kan door middel van schenkingen aan de kinderen het vermogen alsnog verkleinen wat tot vermindering van erfbelasting leidt;

Of je met een tweetrapsmaking de minste erfbelasting hoeft te betalen hangt af van de omstandigheden (o.a. vermogen). Voor een advies op maat kun je het beste contact opnemen met een notaris (link).

Categories: Erven,Testament.