Iris

Wat is een eenmanszaak?

Veel mensen kiezen voor een eenmanszaak. Dit is officieel geen rechtsvorm en deze hoeft niet via de notaris opgericht te worden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het bedrijf inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Belasting
Als je een klein bedrijf hebt, heb je meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een Besloten Vennootschap (link). Over wat je verdient met je eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting in box 1 (dezelfde belasting als wanneer je in loondienst bent). Wel heb je als ondernemer meer belastingvoordeel zoals de zelfstandigenaftrek (link) en de MKB-winstvrijstelling (link).

Aansprakelijkheid
Het grote verschil met de andere rechtsvormen is dat er geen onderscheid is tussen je privé- en bedrijfsvermogen. Je bent dus privé aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van je bedrijf. Eventuele schuldeisers van je bedrijf kunnen dus ook aanspraak maken op je privébezit.

Failliet
Als je bedrijf failliet gaat, ga je privé ook failliet. Als je dan ook nog eens in gemeenschap van goederen getrouwd bent kunnen de schuldeisers ook nog jouw partner aanspreken voor het voldoen van de schulden.

Twijfel je of je voor een eenmanszaak moet kiezen of voor een van de andere rechtsvormen dan is het verstandig om contact om te nemen met de notaris.

Categories: Eenmanszaak,Ondernemen.