Iris

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Als je gaat scheiden moeten er veel dingen geregeld worden, zoals het maken van afspraken over de woning, inboedel, alimentatie etc. Deze afspraken kun je vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je partner. Als er minderjarige kinderen zijn moet er ook een ouderschapsplan (link) opgenomen worden in het echtscheidingsconvenant.

Waarom een echtscheidingsconvenant?
Een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld door een advocaat of door een notaris. Zodra de rechter dit convenant heeft bekrachtigd, zijn de afspraken die erin staan af te dwingen. Dit betekent dat bijvoorbeeld de betaling van alimentatie kan worden afgedwongen door middel van een deurwaarder.

Inhoud echtscheidingsconvenant

  • Afspraken over de kinderen
  • Partneralimentatie
  • Verdeling van de inboedel
  • Echtelijke woning
  • Verdeling van spaargeld
  • Afspraken over pensioen

Echtscheidingsverzoek
Het echtscheidingsconvenant (en eventueel ouderschapsplan) vormen de basis van het echtscheidingsverzoek bij de rechter. Het convenant vormt ook de basis voor de toekomst. Daarom is het goed om met je ex-partner onder leiding van een echtscheidingsbemiddelaar goede afspraken te maken. Dit voorkomt veel problemen in de toekomst.

Er zijn notarissen die zich gespecialiseerd hebben in het begeleiden van echtscheidingen. Ben je op zoek naar een dergelijke notaris dan kun je die hier (link) vinden.

 

Categories: Mediation,Samenleven,Scheiden,Trouwen.