Iris

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot € 245.000. Het is een veilige manier om geld te lenen voor de aankoop van je woning. Als je door overmacht je hypotheek niet meer kunt betalen dan neemt NHG de restschuld over. Daarnaast krijg je, als je leent met NHG, een lagere hypotheekrente. Dit is omdat de bank de garantie heeft dat NHG de mogelijke restschuld op zich neemt.

Restschuld
Door overmacht kan je in een situatie terechtkomen dat je je hypotheek niet meer kunt betalen. Dit kan zijn doordat je arbeidsongeschikt raakt, gaat scheiden of als je partner overlijdt. Als je je woning moet verkopen is de kans nu groot dat de woning te weinig opbrengt om je hypotheekschuld af te lossen. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (eigenaar die de NHG uitvoert) betaalt dan de restschuld aan de bank.

Voorwaarden
Als je aan de voorwaarden voldoet, wordt de restschuld door de Stichting aan jou kwijtgescholden. Deze voorwaarden zijn (Bron website NHG):

 1. Je hebt een hypothecaire lening afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie.
 2. Je hebt je betalingsachterstanden zoveel mogelijk zelf beperkt door jouw hypotheeklasten zoveel mogelijk te blijven betalen.
 3. Je moet jouw woning gedwongen verkopen omdat je jouw woonlasten niet meer kunt betalen als gevolg van een van de volgende vier oorzaken:
  – ontslag;
  – arbeidsongeschiktheid;
  – relatiebeëindiging;
  – overlijden van je partner.
 4. Je hebt toestemming van je hypotheekverstrekker om jouw woning te verkopen.
 5. Je hebt je woning verkocht met behulp van een makelaar.
 6. Je hebt je woning netjes bewoond.
 7. Je kunt de restschuld niet uit eigen middelen aflossen.
Categories: Hypotheek,Wonen.

Comments 0