Iris

Wat houdt trouwen precies in?

Nog steeds kiezen de meeste mensen ervoor om te gaan trouwen. Indien je gaat trouwen heb je twee keuzes. Of je gaat trouwen in gemeenschap van goederen of je gaat trouwen op huwelijkse voorwaarden.

Gemeenschap van goederen
Indien je niets regelt bij de notaris voor de datum dat je gaat trouwen dan ben je getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van jou en jouw partner gemeenschappelijk worden vanaf het moment dat jullie trouwen. Er zijn slechts een paar uitzonderingen zoals erfenissen en schenkingen (link) en verknochte goederen (link).

Huwelijkse voorwaarden
Trouwen onder huwelijkse voorwaarden houdt in dat bezittingen en inkomen van jou en jouw partner niet gelijkmatig worden verdeeld. De inhoud van jouw huwelijkse voorwaarden kun je invullen zoals je zelf wilt. Waar je voor kiest hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Huwelijkse voorwaarden moeten gemaakt worden bij de notaris.

Waarom huwelijkse voorwaarden?
Huwelijkse voorwaarden worden meestal opgesteld om bescherming te bieden tegen risico’s tijdens het huwelijk en bij scheiding. Indien jij of jouw partner een eigen bedrijf heeft is het aan te raden om huwelijkse voorwaarden te maken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat schuldeisers van het bedrijf niet aan het vermogen van jou of jouw partner kunnen komen.

Soorten huwelijkse voorwaarden
Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft huwelijkse voorwaarden.

  1. Koude uitsluiting. Je kunt ervoor kiezen om helemaal niets te delen samen (koude uitsluiting (link)). Dit betekent dat het vermogen van jou en jouw partner helemaal gescheiden blijven.
  2. Beperkte gemeenschap. Je kunt ook kiezen om een deel van het vermogen (bijvoorbeeld je inkomen of je woning) te delen. Dit wordt een beperkte gemeenschap (link) genoemd.
  3. Verrekenen. Als laatste kun je ook kiezen om een verrekenmethode (periodiek verrekenbeding of finaal verrekenbeding (link)) in je huwelijkse voorwaarden op te nemen.
Categories: Samenleven,Trouwen.