Iris

Wat houdt een geregistreerd partnerschap precies in?

Sinds 1999 bestaat er in Nederland de mogelijkheid om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit heeft ongeveer dezelfde gevolgen als trouwen. Je kunt partnerschapsvoorwaarden maken en indien je dit niet doet ontstaat er een gemeenschap van goederen.

Gemeenschap van goederen
Indien je niets regelt bij de notaris voor de datum dat je een geregistreerd partnerschap aangaat, dan ontstaat er een gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van jou en jouw partner gemeenschappelijk worden vanaf het moment van het aangaan van het geregistreerd partnerschap. Er zijn slechts een paar uitzonderingen zoals erfenissen en schenkingen (link) en verknochte goederen (link).

Partnerschapsvoorwaarden
Het maken van partnerschapsvoorwaarden houdt in dat bezittingen en inkomen van jou en jouw partner niet gelijkmatig worden verdeeld. De inhoud van de partnerschapsvoorwaarden kun je invullen zoals je zelf wilt. Waar je voor kiest hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Partnerschapsvoorwaarden moeten gemaakt worden bij de notaris.

Waarom partnerschapsvoorwaarden?
Partnerschapsvoorwaarden worden meestal opgesteld om bescherming te bieden tegen risico’s tijdens het geregistreerde partnerschap en bij scheiding. Indien jij of jouw partner een eigen bedrijf heeft is het aan te raden om partnerschapsvoorwaarden te maken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat schuldeisers van het bedrijf niet aan het vermogen van jou of jouw partner kunnen komen.

Soorten partnerschapsvoorwaarden
Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft partnerschapsvoorwaarden.

  1. Koude uitsluiting. Je kunt ervoor kiezen om helemaal niets te delen samen (koude uitsluiting (link)). Dit betekent dat het vermogen van jou en jouw partner helemaal gescheiden blijven.
  2. Beperkte gemeenschap. Je kunt ook kiezen om een deel van het vermogen (bijvoorbeeld je inkomen of je woning) te delen. Dit wordt een beperkte gemeenschap (link) genoemd.
  3. Verrekenen. Als laatste kun je ook kiezen om een verrekenmethode (periodiek verrekenbeding of finaal verrekenbeding (link)) in je partnerschapsvoorwaarden op te nemen.
Categories: Geregistreerd partnerschap,Samenleven.