Iris

Wat gebeurt er met mijn hypotheek als de bank failliet gaat?

Het failliet gaan van banken is geen ver van ons bed show meer sinds de DSB bank failliet is gegaan. Wat gebeurt er met je hypotheek op het moment dat de bank failliet gaat? Veel mensen zullen hopen dat het geld dan kwijt wordt gescholden maar dat is helaas niet het geval.

Hypotheek verkopen aan andere bank
Op het moment dat de bank failliet gaat, zal er een curator aangesteld worden die de afwikkeling verzorgt. De curator zal alle hypotheken (hypotheek portefeuille) proberen te verkopen aan een andere bank of verzekeraar. Je hypotheek loopt dan gewoon door en je moet dan rente en aflossing betalen aan een andere bank of verzekeraar.

Spaargeld
Als je bij de bank waar je een hypotheek hebt afgesloten ook een spaarrekening hebt bestaat er een kans dat bij faillissement van de bank deze bedragen met elkaar worden verrekend. Het spaargeld dat je bij de bank hebt staan, wordt dan gebruikt om je hypotheekschuld af te lossen.

Voordeel hiervan is dat je minder hypotheekschuld hebt. Dit voordeel weegt alleen vaak niet op tegen de nadelen. Je hebt namelijk geen spaargeld meer waar je zo over kan beschikken. Daarnaast heb je ook minder hypotheekrenteaftrek omdat je hypotheekschuld lager is geworden. Je kunt dit oplossen door je spaargeld op een rekening bij andere bank te zetten.

Categories: Hypotheek,Wonen.