Iris

 

Je kunt in Nederland verschillende soorten schenkingen doen. Voor sommige schenkingen heb je een notaris nodig maar andere schenkingen kun je tegenwoorig gewoon zelf regelen.

Schenkbelasting
Als je meer geld schenkt dat een bepaald bedrag (de vrijstelling) dan moet je in Nederland schenkbelasting betalen aan de Belastingdienst. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. We betalen immers al genoeg belasting. Daarom helpen we je bij Iris graag bij de mogelijkheden.

In het algemeen mag je een willekeurig persoon ongeveer 2000 euro schenken zonder dat je schenkbelasting betaalt. Voor schenken aan je kinderen is dit bedrag ongeveer 5000 euro. De wet kent echter nog een paar grotere vrijstellingen.

Schenking 100.0000 voor eigen woning
Sinds 1 januari 2017 is het weer mogelijk om belastingvrij 100.000 euro te schenken aan iemand om hem of haar te helpen met het kopen van een eigen woning of met het verlagen van de hypotheek. Aan deze vrijstellinge zijn wel voorwaarden aan verbonden. Goede nieuws is dat je dit niet meer via de notaris hoeft te regelen. Hier lees je alles over deze regeling en hoe je dit snel en goed op papier zet.

Schenken op papier
In de wet is ook de mogelijkheid opgenomen om te schenken aan je kinderen terwijl je niet de contante middelen hebt. Bijvoorbeeld als het geld in de eigen woning zit. Je kunt dan een schenking op papier doen.

De Belastingdienst eist voor het doen van een papieren schenking dat je een akte opmaakt bij de notaris. Deze akte is vrij standaard en kun je dus ook gemakkelijk via onze online service doen.

Periodiek schenken aan een goed doel
Als je elk jaar (minstens vijf jaar achter elkaar) een schenking doet aan een goed doel dan kun je profiteren van extra aftrekmogelijkheden voor de Belastingdienst. Voorwaarde is dat je deze schenking vastlegt in een overeenkomst. Ook deze overeenkomst hoeft niet meer bij de notaris te worden vastgelegd. Op de pagina over periodiek schenken lees je hier meer over.