Iris

Radar-testament mogelijk kat in de zak

Naar aanleiding van de uitzending van het televisieprogramma Radar vier jaar geleden hebben veel consumenten een nieuw testament gemaakt, het zogenaamde Radar-testament. Door wetswijzigingen kan dit testament nu financieel nadelig uitpakken.

Kandidaat notaris Ernst Loendersloot en ‘Vraag de Notaris’ willen jou hiervoor waarschuwen en hierbij helpen. Heb je een Radar-testament of denk je zo’n testament te hebben? Maak dan gratis een afspraak om dit te laten checken. Onze kantoren beoordelen graag of dit in jouw situatie nadelig uitpakt. Op deze pagina kun je je gegevens achterlaten, dan neemt het kantoor contact op om een vrijblijvende afspraak te maken. 

Wat is een RADAR-testament?
Het RADAR-testament is een zogenaamd langstlevende testament voor partners met kinderen waarin een  tweetrapsmaking staat. Deze tweetrapsmaking betekent dat ouders in hun  testament twee keer over hun erfenis bepalen (twee trappen).

In het RADAR-testament wordt bepaald dat op het moment dat de eerste ouder overlijdt, de hele erfenis naar de overblijvende ouder gaat (langstlevende) en de kinderen worden onterft (eerste trap). De kinderen krijgen pas recht op hun deel van de erfenis als de tweede ouder overlijdt (tweede trap).

Door deze constructie hoeft de langstlevende ouder geen erfbelasting voor de kinderen te betalen bij het eerste overlijden maar pas bij het overlijden van de langstlevende ouder. Dit is een groot verschil met andere langstlevende testamenten waarbij al bij het overlijden van de eerste ouder moet worden afgerekend met de fiscus.

Rente betalen
De belastingdienst heft rente als je als consument niet op tijd aangifte erfbelasting doet. Omdat erfgenamen niet direct weten hoeveel geld zij moeten betalen aan de belastingdienst is er een regeling dat bij het overlijden het geld acht maanden na het overlijden moet zijn ontvangen door de fiscus. Als dat niet het geval is dan gaat de Belastingdienst na acht maanden rente heffen.

Door een wetswijziging moeten consumenten die een RADAR-testament hebben niet pas na acht maanden rente aan de Belastingdienst gaan betalen maar al direct na het overlijden van de langstlevende ouder. Dit scheelt acht maanden in vergelijking met de normale regeling. Hierdoor kan het hebben van een RADAR-testament financieel nadeliger uitvallen.

AWBZ
Het hebben van een  RADAR-testament kan ook nadelig uitpakken voor de eigen AWBZ-bijdrage. Bij het RADAR-testament erft de langstlevende ouder alles en de kinderen (nog) niets. Hierdoor heeft deze ouder meer vermogen dan bij een ander testament en is de kans groot dat hij of zij daardoor een (veel) hogere AWBZ-bijdrage moet betalen.

Gratis testament check
Omdat het voor jou als consument lastig is om te beoordelen of je een RADAR-testament hebt en of het verstandig is deze aan te passen, kun je nu gratis en vrijblijvend een afspraak maken bij één van de onze notariskantoren om een testament check te doen. Hiervoor hebben wij een speciale pagina ingericht waar je een afspraak kunt maken met een kantoor in de buurt: www.vraagdenotaris.nl/radar-testament

Categories: Blog.