Iris

Overeenkomst periodieke (5 jaar) schenking goed doel

Schenken aan een goed doel helpt het goede doel om haar doelen te verwezenlijken. Goede doelen kunnen niet zonder schenkingen van particulieren. Het grootste gedeelte van de inkomsten van goede doelen is afkomstig uit schenkingen (en erfenissen). Schenkingen zijn dus essentieel voor het voortbestaan van veel goede doelen.

Belastingdienst: leuker kunnen ze het wel maken
Naast het feit dat schenken aan een goed doel dus essentieel is voor de goede doelen is het fiscaal ook nog eens aantrekkelijk gemaakt door de Belastingdienst. Als je namelijk een periodieke schenking doet aan een goed doel dan kun je deze schenking van de eerste tot de laatste euro aftrekken van je te betalen inkomstenbelasting. Leuker kunnen ze het in dit geval dus wel maken.

Periodieke gift
De schenking aan het goede doel mag je alleen aftrekken als er sprake is van een periodieke gift die je van te voren voor (minstens) 5 jaar vastlegt. Je moet dus op papier hebben dat je over een periode van vijf jaar elk jaar een bepaald bedrag schenkt aan dit goede doel.

In deze overeenkomst kun je een aantal beschermende bepalingen opnemen. Zo kun je opnemen dat de schenking vervalt op het moment dat het goede doel zijn ANBI status verliest (ANBI: Algemeen Nut Beogende Instelling). Ook als het goede doel een andere doelstelling krijgt kun je e schenking stopzetten. Maar belangrijker nog, je kunt ook opnemen dat op het moment dat je werkloos wordt of om een andere reden plotseling veel minder geld hebt, je de schenking ook kan stopzetten. Op dit manier bescherm je jezelf beter tegen financiële tegenvallers.

Geen notaris meer nodig
Ook deze overeenkomst hoeft niet (meer) bij de notaris getekend te worden. De Belastingdienst heeft een formulier gemaakt die je kunt gebruiken en die je hier kunt downloaden. 

Help je hulp nodig bij het invullen of wil je voordat je de overeenkomst gaat invullen advies? Boek dan direct hier een uurtje juridische hulp van Iris.

Tags: , ,
Categories: Blog.