Iris

Online opstellen van je testament? Pas op!

Door het maken van een testament kun je bepalen wat er gebeurt met jouw bezittingen na je dood. Met een uitgebreid testament kun je zelfs twee keer over je bezittingen bepalen, namelijk bij je eigen dood en bij de dood van diegene die het in eerste instantie kreeg.

Besparen belasting
Een goed opgesteld testament kan in veel gevallen belasting besparen. Op het moment dat iemand overlijdt moet in Nederland door de erfgenamen belasting worden betaald over dat bedrag, mits dit bedrag boven een bepaalde hoogte uitkomt. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Hier is al een keer belasting over betaald en de Belastingdienst hoeft niet verder gespekt te worden, toch?

Door in je testament voor bepaalde constructies te kiezen kun je het betalen van belasting voorkomen. Welke constructie het meest voordelig is hangt af van de situatie, bijvoorbeeld hoeveel erfgenamen er zijn, hoe groot de nalatenschap (bezittingen) is en wat je persoonlijke wensen zijn. De notaris brengt dit in kaart en kan op basis daarvan een goed advies geven.

Ruzie
De meeste ruzies tussen familieleden gaan over geld, en dan met name op het moment dat er iemand is overleden. Het gebeurt regelmatig dat erfgenamen het niet eens zijn met het gemaakte testament. Er wordt dan vaak gezegd dat de overledene dit helemaal niet zo had gewild. De overledene kan dit op dat moment zelf natuurlijk niets meer verklaren.

Taak notaris
De notaris heeft daarom de taak om te controleren of degene die een testament maakt ook daadwerkelijk weet wij zij tekent. De notaris moet de testateur (degene die het testament maakt) voorlichten over de gevolgen zodat zij precies weet wat ze doet. Dit wordt door de notaris gedocumenteerd in een dossier. Uit dit dossier blijkt (moet blijken) dat de overledene/testateur het testament uit vrije wil heeft gemaakt en weet wat de gevolgen waren.

Zelf online testament maken: gevaarlijk!
Er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden om tegen lage kosten online een testament samen te stellen. Het gevaar bij dit soort initiatieven is dat, door te weinig voorlichting van de notaris, een akte wordt getekend die niet aansluit bij jouw situatie of waarbij de testateur niet kan overzien wat de gevolgen zijn.

Of dit gevaar ook realiteit wordt ligt aan de notaris in kwestie maar gezien het feit dat dit soort aktes heel weinig kosten, is de druk voor de notaris hoog om de zaak snel af te ronden. Er is vanwege de lage opbrengsten weinig tijd voor echt persoonlijk contact en voorlichting van jou als consument.

Dit gevaar zou dus zomaar realiteit kunnen worden. Dit is niet alleen voor jou als consument nadelig maar ook voor de notaris zelf. Hij heeft namelijk de plicht om voldoende voor te lichten en te checken of je het testament wel uit vrije wil tekent.

Conclusie
Voordat je als consument kiest voor de laagste prijs, is het goed om eerst na te denken over jouw situatie. Een testament heeft hele ingrijpende gevolgen, die ook nog eens ongewenst kunnen zijn als je deze zelf online samenstelt.

De goedkoopste notaris is lang niet altijd de beste oplossing. Goedkoop kan namelijk gemakkelijk leiden tot duurkoop. Wij raden aan voor een notaris te kiezen die voldoende voorlicht en echt kijkt naar jouw belangen als consument.

Direct contact opnemen met een goede en zorgvuldige notaris? Klik hier.

Categories: Blog.

Leave a Reply