Iris

Notaris tip van de week: Scheiden en partner alimentatie

De afgelopen weken heb ik al vaker geschreven en op de radio gesproken over zaken die moeten worden geregeld bij een scheiding. Vandaag wil ik het hebben over de afspraken die moeten worden gemaakt over de alimentatie.

Wettelijke verplichting
Als u heeft besloten om te gaan scheiden dan blijft u als ex-echtgenoten wettelijk verplicht om voor elkaar te zorgen. De ex-echtgenoot die geen of nauwelijks inkomen heeft, kan vragen om partneralimentatie. Er is recht op alimentatie bij een echtscheiding of een ontbinding van een geregistreerd partnerschap.

Er bestaat geen recht op partneralimentatie bij de beëindiging van een samenlevingscontract. Het kan wel zijn dat in het samenlevingscontract hierover iets is opgenomen en dan moet dit uiteraard worden uitgevoerd.

Afspraak maken
U bent vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Komt u er samen niet uit, dan kunt u de rechter een bedrag laten vaststellen. Dit laatste is vaak niet nodig wanneer u een deskundige uw scheiding laat begeleiden. Deze deskundige kent de uitgangspunten die de rechter hanteert en zal deze bij zijn berekening ook volgen. De belangrijkste criteria bij het vaststellen van de alimentatie zijn de draagkracht bij de betalende partner en de behoefte en het vermogen van de ontvangende partner.

Maximale termijn
De maximale termijn voor partneralimentatie is in principe 12 jaar. Heeft het huwelijk korter geduurd dan 5 jaar en zijn er geen kinderen, dan dient er net zoveel jaar alimentatie betaald te worden als dat het huwelijk heeft geduurd.

Nieuwe omstandigheden
Wat nu als enige tijd na de scheiding er omstandigheden zijn die het moeilijk maken om nog aan de alimentatieverplichting te voldoen? Bijvoorbeeld de ex-partner wordt werkloos of krijgt een nieuwe relatie en gaat opnieuw samenwonen of trouwen. Het is mogelijk om de alimentatie dan opnieuw vast te stellen.

Veel regelen en afspreken
U ziet het: over scheiden is veel te zeggen en te schrijven, maar er valt nog meer te regelen. Deskundige begeleiding en advies zijn dan ook erg belangrijk. Schakel deze hulp in. U kunt hiervoor ook een beroep doen op een gespecialiseerde notaris. Hij kan uw echtscheiding van begin tot eind verzorgen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u vragen hierover? Stel hier direct uw vraag of maak een afspraak. De koffie staat klaar voor een eerste vrijblijvend adviesgesprek.

Jeroen Blankestijn
Notariskantoor Blankestijn
0314-621141

Categories: Blog.

Leave a Reply