Iris

Kunnen mijn ouders helpen bij het kopen van een huis?

Ja, er zijn diverse mogelijkheden voor ouders om hun kind te helpen bij het kopen van een huis.

Schenken
De eerste mogelijkheid voor ouders is om geld te schenken aan hun kind. Ouders kunnen jaarlijks belastingvrij een bedrag schenken aan hun kinderen. Dit is ongeveer € 5000. Eenmalig kunnen ouders een groter bedrag schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Dit is een bedrag van € 25.000. Voor de aankoop van een woning mogen ouders zelf eenmalig € 50.000 belastingvrij schenken. Dit bedrag maakt het vinden van een leuk huis gemakkelijker.

Borg staan/garant staan
Een tweede mogelijkheid is dat ouders borg staan voor hun kinderen bij de bank. Voor de bank heeft dit voordeel omdat deze dan minder risico loopt. Kinderen kunnen dan vaak meer geld lenen. Banken hebben hier speciale hypotheken voor, zoals de generatiehypotheek van de Rabobank en de startersbox van Obvion.

Borg staan heeft voor ouders wel gevolgen. Als hun kind de hypotheek niet meer kan betalen zal de bank bij de ouders aankloppen. Daarnaast kunnen ouders, als ze zelf gaan verhuizen, minder lenen bij de bank voor hun eigen nieuwe woning omdat zij al garant staan voor de hypotheek van hun kind.

Ouder-kind hypotheek
Ouders kunnen er ook voor kiezen om zelf voor bank te spelen. Zij kunnen geld uitlenen aan hun kinderen als ware ze een gewone bank. Dit werkt hetzelfde als bij een lening van een bank. Hun kinderen kunnen de betaalde hypotheekrente aftrekken en de ouders hoeven over de ontvangen rente geen belasting te betalen. Wel moeten de ouders 1,2% box 3 belasting betalen over het uitgeleende bedrag.

Als ouders dit geld niet beschikbaar hebben, kunnen zij, als ze overwaarde op hun eigen woning hebben, een extra hypotheek afsluiten op hun woning. Vervolgens kunnen zij dit geld doorlenen aan hun kind. Deze constructie werkt verder hetzelfde als hierboven.

Categories: Algemene vragen,Hypotheek,Wonen.