Iris

Hoe vind ik een notaris die mijn belangen voorop stelt?

Slechts een paar keer in je leven kom je in aanraking met de notaris. Huwelijkse voorwaarden, testament of koop van een woning: allemaal geen dagelijkse kost en dus wil je dan een notaris die kwaliteit levert. Het zal je maar gebeuren dat je met een slechte akte wordt afgescheept. De grote vraag is: hoe vind ik de juiste notaris?

Belang goede notaris
De zaken die je regelt bij de notaris hebben grote invloed op je persoonlijke leven. Het niet goed regelen van deze zaken kan vervelende gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat door het niet goed te regelen je  veel meer belasting moet betalen.

Goedkoop of duurkoop?
Veel mensen zijn op zoek naar de goedkoopste notaris. Dit biedt echter vaak niet de beste oplossing en is daarom niet in het belang van jou als consument. Juist in het notariaat leidt goedkoop in veel gevallen tot duurkoop.

Door lage tarieven te rekenen heeft de notaris hoge tijdsdruk. Hij kan niet te veel tijd aan jouw akte en situatie besteden. Hierdoor kan hij dus minder kritisch kijken en ziet hij veel sneller dingen over het hoofd. 

Gevolg hiervan kan zijn dat jouw situatie niet goed (genoeg) is geregeld.  Dat merk je alleen pas als de situatie die is geregeld in de akte (bijvoorbeeld als je gaat scheiden) zich voordoet. Op dat moment kun je niet dat niet meer repareren en zit jij als consument met de gebakken peren.

Testament vs leveringsakte
Er zit een verschil in zaken die je bij de notaris regelt voor jezelf (bijvoorbeeld een testament, of huwelijkse voorwaarden) en zaken die je bij de notaris regelt voor bijvoorbeeld de (ver)koop van je woning.

De leveringsakte voor het (ver)kopen van je woning is relatief standaard en kent weinig uitzonderingen. Deze leveringsakte leent zich meer voor het vergelijken op basis van prijs.

Het regelen van je persoonlijke zaken zoals een testament of je huwelijkse voorwaarden is andere koek. Veel persoonlijke situaties zijn uniek en iedereen heeft andere wensen. Daarmee zijn dit soort aktes vaak veel meer maatwerk en het niet goed regelen kan ongewenste (financiële) gevolgen hebben.

Een Volvo of een Dacia?
Net als bij elke andere branches zijn er verschillen in kwaliteit tussen de verschillende notarissen, zowel inhoudelijk als hoe je als consument wordt behandeld.

Het regelen van je zaken bij de notaris is goed te vergelijken met het kopen van een auto. Alle auto’s moeten voldoen aan wettelijke veiligheidseisen. Dit betekent echter niet dat alle auto’s dezelfde kwaliteit bieden en allemaal even veilig zijn. Een Volvo is bijvoorbeeld veiliger dan een Dacia. Dit geldt ook voor notarissen.

Het lastige bij notarissen is dat je als consument niet goed kunt zien of die notaris een Volvo of een Dacia is. Hoe weet ik als consument nou of die notaris mijn wensen tot in de puntjes (Volvo) of alleen het minimum (Dacia) regelt?

Online zoeken
Als je online op zoek gaat naar een notaris heb je tegenwoordig veel mogelijkheden. Er zijn veel websites waar je notarissen kunt zoeken, vergelijken en aktes zelf kan maken. Deze kunnen je helpen om je te oriënteren en/of om de laagste prijs te vinden voor een akte. Maar de vraag uit de eerste alinea wordt met behulp van deze initiatieven nog steeds niet beantwoord: Hoe vind ik als consument nou de meeste geschikte notaris?

Goed geregeld met een ‘Volvo notaris’
‘Vraag de notaris’ wil jou als consument helpen bij het vinden van de ‘Volvo notaris’ bij jou in de buurt. De notaris die jouw belangen voorop stelt en die jouw (familie)zaken precies regelt zoals jij wilt. Zodat jij als consument er van verzekerd bent dat de akte die je tekent precies aansluit bij jouw wensen en situatie. Om er voor te zorgen dat het goed geregeld is, nu en in de toekomst.

Op 2 juni 2014 introduceren wij op onze website een nieuwe dienst. Dit is een dienst waarmee je je persoonlijke zaken op een goede manier kunt regelen. ‘Vraag de Notaris’ werkt alleen samen met goede notariskantoren (Volvo notarissen) waardoor je er als consument van verzekerd bent dat je wordt geholpen door een notaris die jouw belangen voorop stelt.

Is deze Volvo notaris duur?
De akte voor het regelen van je persoonlijke zaken bij een ‘Volvo notaris’ is duurder dan bij een ‘Dacia notaris’. Er wordt meer aandacht en dus meer tijd aan jouw situatie besteed. Hierdoor kan de notaris goed kijken naar jouw persoonlijke situatie, zodat er niets over het hoofd wordt gezien.

Uiteindelijk is het regelen van je zaken bij de ‘Volvo notaris’ daardoor vaak goedkoper dan bij een ‘Dacia notaris’. Door een op maat gemaakt akte bespaar je vaak belasting of extra kosten op het moment dat er iets mis gaat. De vraag is, ga je als consument voor kwaliteit of voor de laatste prijs.

Wil je vrijblijvend op de hoogte gehouden worden over de nieuwe dienst? Schrijf je dan hier in en we stellen je als eerste op de hoogte wanneer het zo ver is.

Categories: Blog.