Iris

Hoe sluit ik een hypotheek af?

Op het moment dat je een woning koopt moet je hiervoor meestal geld lenen. Dit kan bij een verzekeringsmaatschappij of een particulier maar meestal lenen mensen dit geld van de bank. In ruil voor deze lening wil de bank zekerheid dat zij dit bedrag in de toekomst terugkrijgt. Voor deze zekerheid wordt een recht van hypotheek gevestigd.

Hypotheekofferte
Voor het krijgen van een hypotheek moet je een hypotheekaanvraag bij de bank doen. Als je met de bank overeenstemming hebt bereikt over de hypotheekvoorwaarden zal de bank een hypotheekofferte afgeven. De getekende hypotheekofferte is de afsluiting van de hypotheekaanvraag bij de bank. Op basis van deze informatie wordt de notariële akte van hypotheek opgemaakt.

Notaris
De wet schrijft voor dat een recht van hypotheek moet worden gevestigd in een notariële akte bij de notaris. De notaris zorgt ervoor dat het hypotheekrecht wordt ingeschreven in het Kadaster. Deze inschrijving is openbaar zodat iedereen kan informeren welke hypothecaire schulden er op een bepaald huis rusten. Dit bepaalt de overwaarde, dus ook de zekerheid die het huis biedt als onderpand.

Categories: Hypotheek,Wonen.