Iris

Belastingvrij een ton schenken: het mag weer!

Een paar jaar geleden was het al mogelijk om een ton te schenken om iemand te helpen met het kopen van een woning of hun hypotheekschuld te verminderen. Helaas werd deze regeling afgeschaft maar inmiddels is de regeling terug van weggeweest. Vanaf 1 januari van dit jaar is het weer mogelijk om een ton belastingvrij te schenken.

Maar waar moet je precies op letten als je de schenking wilt doen of ontvangen en wat zijn precies de voorwaarden? Je leest het allemaal in dit artikel.

Huis kopen
Het gaat goed met de woningmarkt. De huizen worden vliegen weer als warme broodjes over de toonbank. Toch blijft het voor starters (zeer) moeilijk om een woning te kopen. De hypotheekregels zijn strenger geworden waardoor de kosten koper nu vrijwel volledig uit eigen zak betaald moeten worden. Daarnaast zijn de prijzen de laatste jaren weer spectaculair gestegen waardoor starters op de woningmarkt weinig kans hebben.

In de vorige periode dat je belastingvrij een ton mocht schenken voor aankoop van een woning was de regeling een groot succes. Ongeveer 10% van de verkochte woningen was destijds met behulp van belastingvrije schenking van honderd duizend euro.  Nu de regeling terug is biedt dit misschien weer meer starters de mogelijkheid om een eerste koopwoning te kopen.

Iedereen mag de schenking doen!
Vroeger mochten alleen ouders aan kinderen een grote schenking belastingvrij doen. In de nieuwe regeling is deze voorwaarde niet meer verplicht. Dit betekent dat iedereen de schenking van een ton belastingvrij mag doen. Dus niet alleen ouders maar ook vermogende vrienden of familieleden mogen deze schenking doen. Mits wel aan de andere voorwaarden is voldaan natuurlijk.

Voordelen
Het belangrijkste voordeel van de schenking is natuurlijk dat de ontvanger gemakkelijker een woning kan kopen of zijn of haar hypotheek voor een (groot) deel kan aflossen.  Daarmee is het een prima investering en belegging voor de toekomst. Daarnaast hoeft de schenker jaarlijks minder vermogensbelasting te betalen en hoeft er later minder erfbelasting te worden afgedragen als de schenker overlijdt. Dat scheelt sowieso tot 20 duizend euro belasting (en dat is toch fijn).

Aandachtspunten
Akte is niet meer nodig
Vroeger moest je voor het doen van deze grote schenking een akte op laten maken bij de notaris. Dit is tegenwoordig niet meer verplicht. Je moet echter wel de schenking melden bij de Belastingdienst en je moet schriftelijk aan kunnen tonen dat je de schenking hebt gedaan.

Niet in één keer
Je hoeft de schenking niet in één keer te ontvangen. Dit mag ook worden gespreid over meerdere jaren. Als je in 2017 de schenking aangeeft bij de Belastingdienst dan moet je wel voor 31 december 2019 het hele bedrag binnen hebben en moeten hebben gebruikt voor de eigen woning.

Eenmalig
De schenking van één ton is eenmalig. Als je in het verleden al een keer een kleine schenking hebt ontvangen dan mag je wel weer gebruik maken van de nieuwe regeling als het totale bedrag maar niet boven de 100.000 euro uitkomt. Als je eerder bijvoorbeeld het bedrag van 40.000 euro hebt gekregen dan mag je dit met behulp van deze nieuwe regeling aanvullen met 60.000 euro tot een ton.

Voorwaarden
Om de schenking belastingvrij te doen gelden er een aantal voorwaarden. Dit zijn:

  • De ontvangen moet tussen de 18 en de 40 jaar zijn
  • Je moet het bedrag gebruiken voor de aankoop van je koopwoning, voor het aflossen van je huidige hypotheek of voor het verbouwen van je woning.
  • Je kunt maar één keer gebruik maken van de regeling (helaas)
  • Als je de schenking bij de Belastingdienst aangeeft in 2017 moet je voor 31 december 2019 het geld gebruikt hebben voor de aankoop of het aflossen van de hypotheek
  • Alleen bij deze regeling betaal je, als aan de andere voorwaarden is voldaan, geen schenkbelasting
  • Je moet schriftelijk kunnen aantonen dat je de schenking hebt gedaan.

Schriftelijk bewijs
Je hoeft dus niet meer na de notaris om van de schenking te profiteren. Dat is fijn want dit scheelt geld. Je moet echter wel schriftelijk kunnen aantonen dat je de schenking hebt gedaan.

Speciaal hiervoor hebben wij een model gemaakt die je kunt gebruiken om de schenking schriftelijk vast te leggen. Voor 19,50 euro kun je het model downloaden, invullen en beide ondertekenen. Zo kun je gemakkelijk bij de Belastingdienst aantonen dat de schenking is gedaan en voorkom je dat je achteraf nog belasting moet gaan betalen. Het model kun je aanschaffen in onze online winkel.

Tags: , , ,
Categories: Blog.