Iris

 

“Het enige wat een notaris doet is in een model met ‘zoek en vervang’ de namen van de klanten vervangen en klaar is Kees.”

Bovenstaande hoor je vaak als je mensen vraagt naar het werk van een notaris. Klopt het? Nee, niet helemaal. Al lijkt het vaak wel zo want het enige wat je als consument vaak ziet is de akte die je moet ondertekenen en de rekening. Maar de notaris doet veel meer dan dat.

Wettelijke taak

De notaris is wettelijk verplicht om vast te stellen dat jij weet wat je tekent (wat je precies regelt) en dat dit ook is wat jij echt wilt. Hij moet dus checken of de akte wel bij jouw situatie past. Dit wordt met een duur woord Belehrung genoemd. Ongeacht of de akte standaard is of niet, de notaris is verplicht dit te doen.

Naast deze belangrijke taak heeft de notaris meer (wettelijke) taken die je als consument vaak niet ziet. Hij moet bijvoorbeeld:

Standaard akte

Als je een standaard situatie hebt moet je ook een standaard prijs betalen. Het lastige is dat je als consument nauwelijks kunt beoordelen of je situatie standaard is of niet. In het verleden hebben sommige notarissen te veel geld gerekend voor aktes die standaard waren. Dat is nu verleden tijd.

We helpen je om zelf te bepalen of jouw situatie standaard is en helpen je geld te besparen op jouw notariskosten. Gewoon simpel online en op het moment dat het jou uitkomt.

Ook geld besparen op je notariskosten? Doe direct de notaris besparingscheck of lees hoe het precies werkt.